Catalunya Nord
Perpinyà, 16 de setembre de 2016
El departament dels Pirineus Orientals, amb capital Perpinyà, ha format part fins el 2015 de la regió del Languedoc-Roussillon juntament amb els departaments de l’Aude, l’Hérault, el Gard i la Lozère. Des de l’1 de gener del 2016 va haver-hi la fusió entre les antigues regions « Languedoc-Roussillon » i « Midi-Pyrénées » que va crear la regió « Occitanie Pyrénées-Méditerranée » que es composa ara de 13 departaments (8+5) : Aude, Ariège, Aveyron, Gers, Haute-Garonne, Hautes-Pyrénées, Lot, Lozère, Pirineus-Orientals, Gard, Hérault, Tarn, Tarn et Garonne.
El departament dels Pirineus Orientals, habitat per una població que actualment supera els 450.000 habitants, es caracteritza per la presència de la serralada pirenaica al sud i la presència de tres rius paral·lels (el Têt, el Tech i el Agly), que desemboquen a la mar mediterrània.
La seua condició transfronterera marca el territori, que fa una aposta decidia per la logística com a motor econòmic, concretament a l’àmbit del transport i la distribució internacional de mercaderies, organitzat al voltant de Grand Saint Charles, primer centre distribuïdor de fruites i verdures d’Europa. Així mateix, els sector serveis també representa una part important de l’economia de la zona, seguit del turisme i l’agricultura.
Des del punt de vista de les infraestructures, aquesta zona juga un paper fonamental, ja que esdevé la connexió entre Catalunya i la resta d’Europa. En aquest context, els assistents a la sessió prioritzaren les següents actuacions en matèria d’infraestructues amb l’objectiu d’impulsar les relacions transfrontereres i facilitar l’exportació i el creixement econòmic i social de l’àrea territorial a debat:
Intermodalitat: planificar eficientment i de manera integrada un pla d’intermodalitat que dinamitze i amplie les connexions existents, reforçant el gran sector logístic desenvolupat a la zona.
Infraestructures ferroviàries: millorar i ampliar les línies ferroviàries d’altes prestacions (més freqüència de pas, abaratiment dels preus, etc.), així com les línies de mitja i curta distància, posant l’accent principalment en les connexions transfrontereres.
Telecomunicacions: unificar els sistemes de telecomunicacions en les zones transfrontereres (xarxes, preus, etc.), facilitant una millor connexió.
Infraestructures viàries: millorar la xarxa secundària de carreteres, fonamentalment les connexions amb Catalunya i els accessos als ports i aeroports.
Un informe complet de les conclusions de debat sobre infraestructures i finançament territorial serà accessible a partir de la publicació del Llibre Blanc que recollirà la totalitat dels debats que s’estan realitzant en el territori i que es presentarà al Palau de Congressos de València el pròxim 2 de març de 2017.
ENTITATS ASSISTENTS |
Cambra de Comerç de Perpinyà |
Casa de la Generalitat de Catalunya a Perpinyà |
Comunitat d’Aglomeració Perpinyà – Mediterrània |
Energie TGV-FERRMED |
G16 Energie TGV |
MEDEF midi Pyrénées |
PMCU |
Sindicat Nacional d’Importadors i Exportadors de Fruita i Llegums del Polígon de Sant Carles (SNIFL- Saint Charles International) |
Transdev Aeroport de Perpinyà – Rivesaltes |
Unió de les Empreses de Perpinyà (UPE66) |
s'està carregant el mapa - espereu...