“El sector manufacturer lidera l’exportació a les Balears”


21/04/2017 | Bartomeu Morro, director general de Política industrial de les Illes Balears

Balears

A les Illes Balears hi ha dos factors d’exportació: un d’especulatiu i un altre de qualitatiu.

Pel que fa a l’especulatiu, destaca el sector de cotxes de lloguer, que lògicament genera un volum molt gran degut a la nostra activitat relacionada amb el turisme. A més, les xifres indiquen que l’any 2014 les Balears van ser líders en un producte químic que s’exporta a Holanda.

Pel que fa al factor qualitatiu, destaquem en agroalimentari i manufactures. El primer el lidera l’illa de Menorca, que amb un producte com el formatge l’any 2016 ha obert mercat a la Gran BretanyaAlemanya i els Estats Units. I també registrem volums grans d’exportació a tenir en compte amb productes com ara l’ametlla mallorquina d’una qualitat molt alta i que s’exporta a Rússia i fins i tot a Xixona (Alacant).

A banda, hi ha sectors clàssics com ara el calçat (sobretot el femení produït a Menorca, on hi ha tres marques punteres) i la bijuteria, que generen negoci sobretot amb mercats exteriors dels Estats Unitscentre EuropaJapó i Austràlia. I el sector químic (que l’any 2016 va patir baixada important), on som líders en producció de components de garrofa per a la gran indústria i per a productes agroalimentaris adreçats a bebès, que exportem a grans zones del nord d’Europa, Japo i Estats Units. També destaquen dues o tres indústries que exporten productes de bioquímica i biomedicina de Mallorca amb grans produccions a Mallorca i a Bèlgica.


Sobre l'autor

Bartomeu Morro, director general de Política Industrial de la Conselleria de Treball,Comerç i Indústria de les Illes Balears.