“Els darrers 6 mesos, al País Valencià la producció industrial ha crescut un 4% enfront de l’1,7% nacional”


15/09/2016 | Júlia Company, directora de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial

– En quina posició es troba el País Valencià d’acord amb l’actual índex de producció industrial de l’Estat espanyol?

Entre gener i juliol de 2016 la producció industrial ha crescut un 4% enfront de l’1,7% de la mitjana nacional. Açò la situa el País Valencià com la tercera comunitat autònoma que millor comportament ha experimentat en aquest període.

– Es poden donar xifres del Valor Afegit Brut industrial?

El Valor Afegit Brut a preus bàsics per a la indústria (considerada en el seu sentit més ampli a preus corrents) supera els 17 mil milions d’euros (dades de 2015). Això representa entorn del 17% del PIB de la Comunitat (a preus de mercat) i ve a representar el 10,3% del total anual.

– Quina seria la posició desitjable?

A tots ens agradaria que aquest valor cresquera d’una manera continuada i sostenible, i per a açò estem treballant des de la Conselleria d’Economia Sostenible. M’agradaria destacar que  el pes de la indústria valenciana a nivell nacional (10,3%) és superior a la nostra participació en el PIB nacional (9,4%).

– Quines són les prioritats que marca l’IVACE per impulsar la competitivitat de l’empresa valenciana?

En la Conselleria d’Economia Sostenible hem definit el 2016 com l’any del canvi. Des de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial hem engegat un Pla d’I+D+i empresarial dotat amb un pressupost inicial de 20,3 milions d’euros, que ens permetrà arribar a més del doble de beneficiaris que en les convocatòries de 2015.

En les nostres convocatòries d’ajudes a les pime incidim a potenciar la cultura de la innovació de les xicotetes i mitges empreses, a aconseguir que hi hagi una transferència real del coneixement des dels organismes de recerca cap a les empreses, a desenvolupar empreses amb major dimensió en tots els àmbits, a potenciar la incorporació de noves tecnologies en les indústries per a la seua evolució cap a l’i.4.0 i a modernitzar les microempreses dels sectors productius tradicionals per asseure les bases que permeten impulsar d’aquesta manera la seua aposta per la innovació.

– Quin paper juga la innovació?

Volem passar d’empreses que desenvolupen projectes innovadors a empreses que siguen innovadores. I volem que les innovacions arriben al mercat i els resultats de recerca a la societat. Per a açò comptem amb la inestimable ajuda de la xarxa d’instituts tecnològic que té la Comunitat Valenciana, les universitats i els parcs científics que és on està el coneixement i d’on es nodreixen les nostres empreses.

Tot açò sense perdre de vista la internacionalització, clau per a les nostres empreses.

Des d’IVACE seguim dissenyant activitats, programes i destinant recursos per a facilitar l’acció de les empreses en els mercats exteriors.

– Quines accions destaca?

Entre les accions que hem desenvolupat en aquest àmbit jo destacaria el reforç de la Xarxa Exterior d’IVACE amb la qual arribarem a final d’any a 25 mercats, l’augment del pressupost destinat a ajudes i instruments financers, l’augment de les línies d’assessorament especialitzat i l’increment de 30 a 100 beques d’especialització en internacionalització en 2016.


Sobre l'autor

Júlia Company és directora de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE).