“El País Valencià, en segon lloc al rànquing exportador de l’Estat espanyol el 2016”


21/04/2017 | M. Dolores Parra, directora general d'Internacionalització de la Generalitat Valenciana

València exportació

Els efectes del comerç internacional sobre el creixement econòmic de països o regions és un tema recurrent d’estudi de l’entorn acadèmic des de fa algunes dècades. Molts treballs han volgut mostrar les bonances d’aquest fenòmen, mentre que altres han estat més crítics amb la liberalització comercial i el que coneixem avui com a globalització. Podem arribar a la conclusió que ni tots els actors guanyen, ni tots perden: depèn de què s’analitzi i amb què es compare. Però una cosa queda clara: perquè el comerç resulte beneficiós per a tots els participants, deu respectar unes normes de joc justes, com ara els drets laborals, les llibertats de les persones i el medi ambient.

Partint d’això, l’obertura comercial d’una regió o país li genera una sèrie de beneficis, ja que les empreses que participen del comerç internacional seran més competitives que les que només es dediquen al mercat intern. Està demostrat que les empreses exportadores són més innovadores, tenen una mida més gran, són més resistents a les crisis econòmiques i generen llocs de treball de més qualitat. A més de les millores de competitivitat empresarial generades, les empreses que exporten de forma recurrent generen un impacte social més gran que les de menor acompliment exportador.

Aquest impacte el podem mesurar en la millora de tres àmbits:

– Benestar intern.

– Benestar extern.

– Millores mediambientals.

El benestar intern té a veure amb la millora de la situació laboral dels treballadors, ja que en general les empreses exportadores solen ser més adaptables, obertes i, com a conseqüència, ofereixen condicions laborals més atractives. Això és així perquè, entre d’altres aspectes, fomenten més la participació del treballador, la seva formació, el seu benestar i la seva salut laboral.

D’altra banda la millora de benestar extern té a veure amb la participació de l’empresa en el seu entorn local més proper i la seva implicació en accions socials. I, pel que fa a l’impacte ambiental beneficiós, l’empresa exportadora s’hi implica ja sigui com a distintiu de qualitat, per diferenciació o per convicció.

Seria d’una miopia política important no adonar-se de la importància de fomentar la participació de les empreses als mercats internacionals. El nou Consell de la Generalitat Valenciana ho ha tingut clar des del principi i ha fet de la internacionalització empresarial un pilar fonamental.

El País Valencià ha demostrat ser referent exportador el 2016, ocupant el segon lloc al rànquing exportador de tot l’Estat, i ha sigut la comunitat autònoma que més ha aportat per contrarrestar el dèficit comercial de l’Estat, ja que és l’única amb saldo positiu de les tres primeres comunitats exportadores. Des de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) fomentem i millorem els instruments que oferim a les empreses per impulsar i recolzar la internacionalització com a part de la seva estratègia i sumem esforços amb altres organismes implicats en aquesta matèria i presents al nostre territori, per tal de fer entre tots un País Valencià encara més obert al mon.


Sobre l'autor

Maria Dolores Parra Robles, directora general d'Internacionalització de la Generalitat Valenciana. Directora adjunta de IVACE