“El Port de Barcelona és un bon termòmetre de l’economia i acabem de fer públiques les dades del millor trimestre de la nostra història”


02/11/2017 | Port de Barcelona

– La inversió estrangera a l’Euram els anys 2014, 2015 i 2016 augmenta d’un 20,5% el 2014 fins a un 23,8% el 2016, segons dades del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat. Què suposa per al Port de Barcelona?

[Informe d’inversió estrangera del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat]

És un indicador fonamental de l’atractiu i solidesa d’una economia. Un dels factors que es tenen més presents a l’hora d’apostar per un territori és la seva xarxa d’infraestructures, la seva connectivitat i la seva capacitat d’arribar a un mercat extens. En aquest àmbit, el Port de Barcelona té un rol fonamental, ja que és la principal infraestructura de transports de Catalunya i el primer port de l’Estat en connexions internacionals i comerç exterior. Disposem d’una important xarxa de terminals marítimes interiors a la península Ibèrica i al sud de França, connectades per ferrocarril amb el Port, a més d’una potent oferta de serveis marítims regulars que enllacen directament Barcelona amb més de 200 destinacions de tot el món.

De fet, els darrers anys, la inversió estrangera també ha arrelat en el nostre port, on actualment hi ha una presència molt significativa d’operadors internacionals i multinacionals. Si fins fa un parell de dècades els concessionaris eren sobretot empreses locals, ara hem esdevingut un port global, com ho demostra l’entrada a les nostres instal·lacions de molts operadors internacionals, com ara Hutchison Ports Holding, APM Terminals, Carnival, Royal Caribbean, Global Ports, Merlin, Meroil-Lukoil, Dogus Grubu, Tradebe, etc.

– El Port de Barcelona acaba de fer públiques les dades del millor trimestre de la seva història: 31% més de tràfic de mercaderies i 37% més de contenidors, amb Àsia com a primer client. Com s’interpreta aquesta dada per a l’evolució de l’economia?

Sempre s’ha afirmat que el Port de Barcelona és un bon termòmetre de l’evolució de l’economia. Les darreres dades de tràfic del Port, que el situen entre els ports que més creix de tot Europa, són prova del dinamisme i de l’obertura al exterior del teixit empresarial al qual dona servei, i també de la recuperació del consum intern, que es va veure molt afectat per la crisi econòmica. Aquest creixement també és reflex de l’ampliació de l’oferta de serveis regulars del Port. Des del passat mes de juliol disposem de 5 nous serveis setmanals de contenidors amb destinacions estratègiques.


Sobre l'autor

Port de Barcelona.