El president de la Cambra de Lleida reclama una plataforma logística del Corredor Mediterrani a les terres de Ponent


06/10/2016 | Institut Ignasi Villalonga d’Economia i Empresa

• La sessió de Lleida forma part d’un conjunt de trobades a l’Euroregió de l’Arc Mediterrani, entre Perpinyà, Barcelona, Tarragona, València, Castelló i Palma (Mallorca), entre d’altres

• L’àmbit de discussió és autonòmic, comarcal i municipal

• Les conclusions formaran part del Llibre blanc de les infraestructures de l’Euroregió de l’Arc Mediterrani, que es farà públic el febrer de 2017 en un acte públic amb assistència de representants internacionals
El finançament de les infraestructures necessàries a l’Euroregió de l’Arc Mediterrani és el fil conductor del debat entre representants institucionals, econòmics i agents socials que se celebra el 6 d’octubre a la Cambra de Comerç Lleida. La sessió l’organitza l’Institut Ignasi Villalonga d’Economia i Empresa i forma part d’una sèrie de trobades que s’han celebrat també a Barcelona, València, Girona, Tarragona, Tortosa, Perpinyà, Palma (Mallorca), Alacant, Alcoi, Castelló, Sagunt, Vinaròs, Gandia, Altea i Alzira.

L’objectiu és disposar d’una priorització de les diverses infraestructures de cada territori i el seu finançament. A la sessió convocada avui el president de la Cambra de Comerç de Lleida, Joan Simó, ha reclamat que s’articuli una plataforma logística del Corredor Mediterrani a les terres de Ponent. Aquesta és una petició que arriba en un moment clau, de discussió política d’actualitat sobre aquesta infraestructura, per part dels governs de la Generalitat de Catalunya i la Generalitat Valenciana (que l’ha reclamat aquesta setmana a Brussel·les en una reunió amb Josep Vicent Boira, secretari autonòmic d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori del govern valencià).

Altres persones presents al debat d’avui són Jordi Benet, del Servei Territorial de carreteres de Lleida de la Generalitat de Catalunya; Joaquim Llop, president del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya demarcació de Lleida; Jordi Vidal, alcalde de Balaguer; Jaume Sellés, secretari general de les Terres de Lleida de CCOO i José Luis Águila, secretari de política institucional de la UGT de Terres de Lleida, a banda d’empresaris i representants d’associacions empresarials.

Infraestructura i territori

Els debats tenen en compte dos eixos principals: infraestructures i finançament territorial, en els àmbits municipal, comarcal i autonòmic. En concret, els temes que s’aborden són finançament local, finançament autonòmic, inversions públiques, sector privat en el finançament públic, sectors econòmics del territori, cooperació interterritorial, infraestructures del transport necessàries, altres infraestructures i vinculació de l’àrea geogràfica amb el Corredor Mediterrani.

Conclusions i bones pràctiques

El resultat de tots els debats serà el Llibre blanc de les infraestructures de l’Euroregió de l’Arc Mediterrani, que es presentarà en acte públic al Palau de Congressos de València el mes de febrer de 2017. En aquesta presentació es comptarà amb ponents internacionals que explicaran els seus models de finançament territorial, com ara Flandes, Quebec, Suïssa i Alemanya.


Sobre l'autor

Institut Ignasi Villalonga d’Economia i Empresa.