“L’estratègia smart city de Palma emfasitza la ciutat com a destí turístic intel·ligent”


16/11/2016 | Tomeu Crespí Seguí, coordinador de l’eix de turisme de la Smart Office de Palma (Mallorca)

– En quin punt de l’evolució cap al model smart city es troba Palma?

Ens trobem en un estat de consolidació del model i estratègia smart city, emfatitzant la ciutat com un destí turístic intel·ligent. L’any 2013, l’inici de la Smart Office Palma i el Pla Director Palma smart city – smart destination suposen una clara aposta per la innovació i pel posicionament de la ciutat i del seu territori en aquesta línia.

L’elaboració del pla demostra la feina feta els últims anys amb la mirada posada al present i al futur. Al mateix temps, Palma s’integra a la Xarxa Espanyola de Ciutats Intel·ligents (RECI) i s’adhereix al comitè tècnic AENOR de normalització sobre ciutats intel·ligents.

Des de 2013, el ple de l’Ajuntament –incloent l’equip de govern i l’oposició– han recolzat la política iniciada per convertir Palma de Mallorca en una smart city.

– Quines polítiques s’impulsen avui perquè Palma esdevingui una smart city?

 S’està intentant consolidar la smart office com a element integrador i coordinador de tota aquesta acció. Ens estem presentant també a totes les convocatòries nacionals i europees de captació de finançament i subvenció (Red.es, Fons Feder…) i incloem en els pressupostos de l’Ajuntament partides per impulsar accions concretes. Estem actualitzant el Pla Director i estem participant activament a la Red Ciudades Inteligentes.

– Quines polítiques es preveuen a mig termini?

Primer de tot, polítiques de subvenció, ja que ens han concedit el projecte EDUI per al desenvolupament de model de ciutat sostenible intel·ligent (2017-2022). També establim aliances estratègiques i de col·laboració pública-privada per desenvolupar accions de destí smart. I estem desenvolupant una plataforma integral smart city, alhora que ens coordinem amb el Consell de Mallorca.

– Com percep la ciutadania el fet de viure en una smart city?

Cal molta comunicació del que s’està fent per transformar i modernitzar. S’han fet campanyes puntuals com la #PalmaFreeWifi per comunicar petites accions per a la transformació. De moment la ciutadania rep tímidament el canvi cap a una ciutat intel·ligent. Un dels elements que hem utilitzat és escriure el humorístic “De la nada a la smart” sobre què vol dir smart city, publicat el 2014. Entenem que l’humor és un canal de comunicació eficaç.


Sobre l'autor

Tomeu Crespí Seguí, coordinador de l’eix de turisme de la Smart Office de Palma (Mallorca).