“Exigir una actitud responsable al turista ens diferencia d’altres empreses del sector”


23/11/2017 | Aurora Requena, codirectora de Plàncton Divulgació i Serveis Marins

– Existeix un tipus de turista que vulgui consumir exclusivament activitat sostenible?

De fet, no tenim exclusivament turistes que busquen activitats sostenibles. El ventall de clients és molt ample, des de famílies, parelles joves, grups d’amics… Les sortides de snorkel guiades o les activitats de busseig poden interessar tant a persones que busquin contacte amb la natura, com els que volen experimentar noves sensacions. Cada persona que fa alguna activitat amb nosaltres marxa amb un major coneixement i una major sensibilitat cap al medi marí i amb una nova (o renovada) necessitat de tenir una actitud responsable quan interacciona amb el mar. Aquest fet és el tret diferencial de Plàncton si es compara amb altres empreses del sector.

– Quina és la vostra aportació des de l’àmbit del turisme sostenible?

Plàncton va començar la seva activitat al 2012, però en cap moment vam considerar que fèiem turisme sostenible. És una empresa de divulgació i consultoria ambiental que té entre els seus objectius augmentar el coneixement cap al medi marí, per a fer complir el vell lema de: s’estima això que es coneix.

Una de les nostres activitats estrella són les sortides d’snorkel (immersió lleugera) guiades per un guia especialitzat en oceanografia o biologia marina. Durant la primera part de l’activitat fem una explicació sobre les espècies d’animals i plantes que podrem veure un cop estiguem a l’aigua. Fem especial èmfasi en explicar aquelles espècies que són especials per alguna raó: o bé són endèmiques de la Mediterrània, o bé són espècies que pateixen alguna amenaça en concret. Mitjançant aquest discurs mostrem l’amplia biodiversitat de la Mediterrània i ens permet fer entendre la importància d’actuar de manera respectuosa vers al medi marí,.

Les explicacions van acompanyades de consells i recomanacions sobre com realitzar correctament l’activitat per minimitzar o reduir completament la nostra petjada. Per aquesta raó no portem aletes que són un element que poden generar molt d’impacte sobre les roques si no es fan servir correctament, i no està permès tocar cap organisme marí.

Les nostres activitats de busseig amb ampolla segueixen una filosofia semblant; tant als batejos com a les sortides guiades de busseig, abans d’entrar a l’aigua fem explicacions de fauna i flora i fem recomanacions per a executar un busseig el més responsable possible vers al medi. La pràctica del busseig pot suposar un gran impacte: arrossegament de material, impacte de les aletes, recolzament contra les roques amb alguna part del material pesat.


Sobre l'autor

Aurora Requena, codirectora de Plàncton Divulgació i Serveis Marins.