Gairebé un 70% del còmic distribuït a l’Estat espanyol és obra procedent de l’estranger


29/03/2017 | Institut Ignasi Villalonga d'Economia i Empresa

Segons l’Informe Tebeosfera 2015, les traduccions de còmic han seguit augmentant en detriment de les edicions nacionals. Gairebé un 70% del còmic distribuït a l’Estat espanyol són obres procedents de l’estranger. Han sobrepassat el miler tant les procedents de Nord Amèrica com les que tenen el seu origen a Europa, i les asiàtiques han crescut substancialment durant 2015 fins gairebé els 600 títols. De fet, s’edita menys directament en castellà del que es tradueix del japonès (és perquè les primeres edicions han baixat lleument: 10 títols pel que fa a 2014).

Només la sisena part dels còmics publicats a Espanya el 2016 van ser novetats amb producció espanyola, la qual cosa indica un descens d’un punt en la producció nacional respecte a l’any 2015. Les traduccions ascendeixen el 2016 a 1.978 d’un total de 2.906 llançaments (sense comptar els ‘fanzines’ ni les antologies satíriques). El còmic estàndard que es llegeix a l’Estat espanyol avui és mensual, numerat, està escrit en castellà i conté traduccions, sobretot de ‘comic books’ nord-americans. Malgrat tot, els llibres abunden més que els quaderns, gairebé els multipliquen per quatre en nombre, quan fa dos anys només els triplicaven.

La major part dels còmics que comprem tenen un format semblant a l’americà. El petit llibre propi dels ‘manga’ està avançant posicions superant la popular mida gran de l’àlbum a la francesa i amb més presència davant del format dels ‘comic books’. D’acord amb aquests formats d’edició, s’observa que cada any s’editen més còmics de més de 500 pàgines (el 2014 van ser 30, però el 2015 han estat 54).

El total de còmics de nova creació creats per la nostra indústria va quedar per sota del 20% del total (19,4% en concret). Els autors espanyols segueixen emigrant cap al mercat exterior i creix el 2016 la presència de firmes de creadors nacionals en còmics pel que fa als de Marvel. Les creadores de còmic dones han tingut més presència en còmics de novetat, però el seu creixement relatiu és gairebé nul.

L’aventura és el gènere que regna sobre tots els altres, amb escreix, superant la meitat dels títols publicats. L’infantil s’ha reduït en 2015 encara més que en 2014, al 7,8% del que editat.

Els editors espanyols segueixen confiant fermament en les fires per llançar els seus productes i el mes de major volum editorial va ser abril de 2015. Cinc editors controlen més de la meitat de la producció de còmic nacional: Panini, el Grupo Planeta, ECC, Norma i Ivrea, per aquest ordre, diferent al mostrat en 2014. Panini segueix dominant gairebé el 20% de l’edició (19,61%). Si valorem l’esforç editorial dirigit a editar obra espanyola, aquests segells perden importància enfront d’altres, com ara Amaníaco, Anillo de Sirio, Astiberri, Bang, De Ponent (amb seu a Alacant), Diábolo, Dibbuks, El Jueves, La Cúpula, que van dedicar més d’un 30% de la seva producció a obra produïda a l’Estat espanyol per a la seva distribució en l’àmbit nacional.

Font: web Tebeosfera


Sobre l'autor

Institut Ignasi Villalonga d'Economia i Empresa.