“Els impostos pagats pels ciutadans són també de les institucions que els representen als seus territoris”


09/02/2017 | Guillem López Casasnovas, coordinador de la comissió bilateral Catalunya-Balears d’estudi de les relacions financeres amb l’Estat

Guillem López Casasnovas, economista coordinador de la comissió bilateral Catalunya-Balears d’estudi de les relacions econòmiques i financeres amb l’Estat, intervé a la Jornada internacional L’hora de les decisions, que se celebra el 2 de març de 2017 al Palau de Congressos de València.

Guillem López Casasnovas

– Quines accions emprendrà la comissió Catalunya-Balears que vostè coordina per millorar les relacions econòmiques i financeres amb el govern central?

De moment no tenim accions concretes a la taula. Però construïm un relat coherent que ens permet afirmar i voler garantir que els impostos certament pagats pels ciutadans son també de les institucions que els representen als seus territoris. Ara fiscalment no hi han catalans o illencs, sinó espanyols que viuen a Catalunya o a les Illes Balears.

– L’última liquidació dels pressupostos generals de l’Estat disponible (2014) confirma la pèrdua de recursos de Balears i Catalunya, que baixen fins a la 9a i la 10a posició com a receptores de recursos per càpita de l’Estat. Més enllà de l’evidència de les xifres, com es pot demanar un tracte financer més avantatjós?

No es reivindiquen avantatges sinó tractaments més justos i acords sobre el grau d’anivellament que respecti un pacte federal.

– Anem realment cap a una situació en què les autonomies tindran més capacitat de gestionar tant els ingressos com les despeses del seu territori?

No sé on anem, vista la pobresa de mires de l’Estat en reconèixer la singularitat illenca i la nació catalana.

– Segons va comunicar el ministre Montoro, vostè representarà les Balears al comitè d’experts per a la reforma del sistema de finançament de les comunitats autònomes. Aquest càrrec li ha de facilitar la coordinació de la comissió bilateral?

Espero que sí, tot i que una és bilateral que busca una relació en què ambdues parts guanyin en una suma positiva, tot i contemplant  diferents  aspectes i no només els relatius al finançament autonòmic. I l’altra és multilateral, amb un focus més limitat en un joc de suma zero.

– Vostè ha manifestat que el 2017 ens la juguem a mantenir l’entrada de turistes. S’entén que parla de preservar una de les principals fonts d’ingressos. Com veu un economista menorquí resident a Catalunya l’actual model de turisme de l’Euroregió de l’Arc Mediterrani?

Un avantatge respecte de les Comunitats que no tenen aquest sector més estable de l’economia, i una maledicció si aquest model es concreta en activitats de baixa productivitat que ofega els altres sectors i es consolida com a baix cost incapaç de millorar el benestar de la gent.

– Com valora el buidat que ha fet el govern del PP de les reserves de la Seguretat Social?

Una irresponsabilitat.

8 Responses to ““Els impostos pagats pels ciutadans són també de les institucions que els representen als seus territoris””

 1. 旺角

  立即活化並提亮疲倦的雙眼。

 2. 醫學美容 Derma Veil 童顏針

  9合1升級保護,提升全面防護!!! 相比之前四合一的疫苗只能預防四種hpv病毒,70的相關癌症。 九合一可以預防9種hpv病毒,可預防高達90以上的子宮頸癌、外陰癌、陰道癌和肛門癌及癌前病變等。 HPV9合1子宮頸癌疫苗 Gardasil 功效 100 預防高危致癌的 HPV 16、18、31、33、45、52 及 58 型號 (可減低 90 患子宮頸癌、、90-95 肛門癌、85-90 外陰癌、80-85 陰道癌及相關癌前病變的風險) 100 減低引致生殖器官濕疣 (俗稱「椰菜花」) 的 HPV 6、11 型的感染 (可減低超過 90 患生殖器官濕疣的風險) 男性方面,能減低患上肛門癌、生殖器官濕疣 (俗稱「椰菜花」) 及傳播 HPV 病毒的風險 注射位置紅腫及痛、輕微發燒和頭痛,至今未有嚴重副作用記錄

 3. 粉餅雷射

  淨痘效果可媲美領導級處方外用藥。

 4. 醫學美容 獨家IELLIOS療程 cosmedicbook

  ~100 預防高危致癌的 HPV 16、18 型號 (可減低 70 患子宮頸癌的風險) ~100 減低引致生殖器官濕疣 (俗稱「椰菜花」) 的 HPV 6、11 型的感染 (可減低超過 90 患生殖器官濕疣的風險) HPV4合1子宮頸癌疫苗 Gardasil HPV病毒會感染人類的皮膚及黏膜,一般會透過性接觸及親密的皮膚接觸而受到感染,是一種男性與女性都可能感染的常見病毒。可感染身體各個部位的HPV超過100種,當中有部份的HPV類型可影響生殖器部位,導致生殖器疣(genital warts) 、子宮頸細胞異常(abnormal cervical cells) ,甚至子宮頸癌 (cervical cancer)。 4合1 HPV 子宮頸癌疫苗,覆蓋4種高危HPV病毒:6、 11、16及18型(約70的子宮頸癌由HPV16和HPV18病毒引致),有助預防子宮頸癌、外陰癌、陰道癌及生殖器官濕疣

 5. 平衡

  替一般至乾性肌膚全天保濕。

 6. 音波

  前額拉皮、抬眉手術、傳統前額拉皮、內視鏡前額拉皮、直接抬前額拉皮、改良式髮際線拉皮、五爪拉皮術、三爪拉皮術、八爪拉皮術、抬頭紋、三角眼等一些相關議題、似是而非或有爭議的事項的披露與討論。

 7. 醫學美容 木瓜cosmetic.wiki

  Lioele 【保養系列】小黃瓜沁涼舒緩眼膜的商品介紹 Lioele,保養系列,小黃瓜沁涼舒緩眼膜


Sobre l'autor

Guillem López Casasnovas, catedràtic d’Economia de la Universitat Pompeu Fabra i coordinador de la comissió bilateral Catalunya-Balears d’estudi de les relacions econòmiques i financeres amb l’Estat.