“L’interès per finançar projectes d’inversió a baix cost és una de les oportunitats econòmiques per al 2018”


20/12/2017 | Montserrat Guillen, catedràtica d'Economia de la Universitat de Barcelona

Quines són les 2 amenaces i les 2 oportunitats per al 2018 en economia?

Amenaces

1- La tensió en el sistema de pensions, amb la vidriola ja buida, no serà possible finançar els pagaments mensuals i les extres només amb les cotizacions dels treballadors sense haver de recórre a injeccions de l’Estat. No s’ha de patir per això, però aquesta despesa extraordinària enterbolirà la bona marxa d’alguns indicadors econòmics, fins al punt que pot perillar la credibilitat internacional.

2- L’estabilitat política pot veure’s sotmesa al ritme marcat per processos judicials que tenen alt impacte mediàtic i poden mobilitzar amplis sectors de la societat. Així, és segur que augmentarà la pressió sobre l’Executiu per part dels partits que li presten suport.

Oportunitats

1- Els tipus d’interès pels terres permeteen finançar projectes d’inversió a un cost baix.

2- La nova era digital fa que la veracitat de la informació sigui percebuda com el bé més preuat. Les noves formes de comunicació ofereixen tanta rapidesa, que la verificació dels fets i l’anàlisi informada per part d’experts són superats per la velocitat de transmissió a través de les xarxes. Es necessitaran mitjans de comunicació creïbles i ràpids, deixant de costat l’hàbit de les tertúlies per passar l’estona.


Sobre l'autor

Montserrat Guillen, catedràtica d'Economia de la Universitat de Barcelona.