“La inversió estrangera sempre és bona notícia, malgrat que el País Valencià n’absorbeixi una part petita”


02/11/2017 | Francisco Alcalá, investigador de l'Instituto Valenciano de Investigaciones Económicas

La inversió estrangera a l’Euram els anys 2014, 2015 i 2016 augmenta d’un 20,5% el 2014 fins a un 23,8% el 2016, segons dades del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat. Què suposen aquestes dades per al País Valencià?

[Informe d’inversió estrangera del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat]

 L’augment de la inversió estrangera a l’Arc Mediterráni és sempre una bona notícia per al País Valencià, encara que absorbeix una part relativament petita d’eixos capitals. La inversió estrangera porta transferència de tecnologia, formació en noves habilitats, genera economies d’aglomeració per a la resta d’empreses, diversifica el teixit productiu i crea noves relacions amb altres mercats. A més, posa en valor les infraestructures de la regió i fa més rendibles i necessàries les que estan pendents, com ara el Corredor Mediterrani.

 – Quin hauria de ser el full de ruta de l’empresa valenciana en el curt termini?

 Impulsar l’exportació és cada vegada més una opció. Encara que no vagis a vendre als mercats estrangers, les empreses estrangeres vindran a vendre al teu mercat. Així que és l’única opció en un esforç continuat de millora del producte –en qualitat, disseny, comercialització i preu– i dels serveis que porta aparellats. Si l’empresa és capaç de generar un producte competitiu, perquè no anar a vendre cada vegada a més llocs? Indubtablement, això significa dedicar recursos i fer un plantejament de resultats més enllà del curt termini.

 – Quins aspectes cal potenciar per fomentar l’exportació avui?

El primer element de l’exportació és tenir producte. La necessitat de fer un esforç continuat de millora del mateix, dedicant recursos a llarg termini ja s’ha comentat. El segon element és el capital humà. Les empreses han de contractar tècnics preparats específicament per al comerç internacional, encara que en el cas de joves titulats s’hagi d’ampliar la cooperació entre les empreses i organismes públics de foment a l’exportació, del qual el suport és especialment necessari en el cas de la petita i mitjana empresa.


Sobre l'autor

Francisco Alcalá, professor investigador de l'Instituto Valenciano de Investigaciones Económicas i catedràtic de Fonaments d’Anàlisi Econòmic de la Universitat de Múrcia.