“Les Illes Balears han estat històricament un territori oblidat en el finançament per part de l’Estat”


27/07/2016 | Joan Carrió, director general de Pressupostos del govern Balear

– Quina és la situació actual dels incompliments per part del govern central en relació al finançament de les Comunitats Autònomes?

El sistema de finançament s’hauria d’haver reformat el 2014, duem ja dos anys de retard. Això implica que els problemes de finançament que pateixen especialment algunes comunitats autònomes (bàsicament les de l’Arc Mediterrani) es van agreujant progressivament, mentre no es disposi d’un nou model que trenqui definitivament amb la situacio i asseguri un nivell d’autonomia fiscal i de recursos d’acord amb el volum de les competències assumides per cada Comunitat.

– Quina és la situació a les Illes Balears?

El 2015 el finançament per càpita de Balears va ser de 1.842 euros. Això es tradueix en què vam rebre 159 milions d’euros menys que la mitjana de comunitats autònomes i 805 milions menys que Cantàbria, la comunitat del sistema de règim comú que més en rebé en relació als seus habitants. En termes de despesa en serveis públics fonamentals per habitant, al període 2009-2013 a Balears la mitjana anual va ser de 2.058 euros, front als 2.347 euros de la mitjana de comunitat autònomes i als prop de 3.000 euros per habitant que gastaren comunitats com el País Basc, Navarra o Cantàbria.

– Quin és l’estat de les inversions actualment?

La inversió pública ha patit els darrers anys l’efecte de la crisi econòmica i encara no s’ha recuperat. En el cas de Balears, estem treballant amb un pla d’infraestructures per als propers anys que tindrà un reflex als pressuposts del 2017. Les necessitats en matèria d’infraestructures són moltes, després d’anys en què pràcticament no s’ha tirat endavant cap tipus d’inversió i en què tampoc no s’ha fet el manteniment adequat. Alguns dels àmbits prioritaris són les infraestructures relacionades amb el cicle de l’aigua i les educatives. En ambdós casos, hem hagut de realitzar ja dins el 2016 actuacions d’emergència per tal de donar resposta a situacions crítiques, com per exemple la necessitat de racionament d’aigua que es va viure l’estiu passat a l’illa d’Eivissa. També es volen impulsar tota una sèrie d’inversions relacionades amb el model productiu, per contribuir a consolidar la recuperació econòmica i la dinamització dels sectors emergents (innovació, noves tecnologies, etc).

– A quina administració competeixen aquestes inversions oblidades?

Una part de les inversions que s’executen a Balears són competència de l’Estat. Històricament som un territori oblidat per part de l’Estat, registrant els nivells d’inversió per càpita més baixos de totes les comunitats autònomes. Els pressuposts generals de l’Estat de 2016 en són la darrera prova, ja que Balears compta amb una inversió de 146,90 euros per càpita, enfront dels 288,90 euros de la mitjana de comunitats autònomes i molt per sota dels més de 500 euros per càpita de comunitats com ara Castella i Lleó o Galícia. A més, cal tenir en compte que la despesa realment executada en el cas de Balears és sempre molt inferior a la pressupostada.

– Quin greuge provoca aquesta situació?

Es produeix tot i que l’Estatut d’autonomia de 2007 preveu expressament que les inversions de l’Estat a Balears s’han de situar en la mitjana de les comunitats autònomes i que, mentre no s’aprovi un nou Règim Especial de Balears per a la compensació dels costs derivats de la insularitat, això s’haurà de complementar amb les aportacions financeres que s’acordin en forma de convenis (inversions estatutàries). La realitat és que aquestes inversions estatutàries no han arribat segons estava previst. Dels gairebé 1.600 milions que haurien d’haver arribat fins al 2014, únicament es varen signar, entre 2008 i 2010, 22 convenis per un import global de 860 milions. D’aquest import, l’Estat només ha transferit a la comunitat autònoma 360 milions i actualment n’hi ha uns altres 114 pendents de formalitzar la corresponent addenda.

– Quina actitud ha pres el govern balear?

El balanç del període 2008-2014 reflecteix un saldo negatiu entre les inversions teòriques i les finalment aprovades per l’Estat de més 1.200 milions d’euros, la qual cosa suposa un dèficit anual de 175 milions. L’actual govern balear ha mostrat des del primer dia una actitud ferma en la reclamació d’una major inversió directa de l’Estat i de les inversions estatutàries pendents i, fruit d’això, s’han aconseguit prorrogar els convenis que estaven a punt de vèncer sense que s’hagués executat en termini la inversió prevista.

– Com definiria breument la situació actual?

Al maltractament fiscal que patim s’hi afegeix l’exigència per part de l’Estat d’uns objectius de dèficit que any rere any s’han demostrat inassolibles, tot i l’esforç per reduir-lo realitzat per les comunitats autònomes i més enllà de les conseqüències socials que han significat aquests ajusts. En aquest sentit, el Govern de les Illes Balears ha denunciat reiteradament el desequilibri existent en la distribució vertical dels objectius de dèficit entre els diferents nivells d’administració. Si l’objectiu de dèficit s’hagués fixat de forma proporcional a la despesa de cada nivell d’administració, a les comunitat autònomes, que assumeixen el 36% de la despesa liquidada de 2015, els hagués correspost un objectiu de dèficit del 1,5% del PIB, i Balears hagués estat en condicions, tot i el mal finançament, de complir.

– Com es valora la situació des del nou govern balear i quines alternatives hi ha?

A partir dels incompliments dels objectius d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, que en el cas de les Illes Balears i de la resta de territoris de l’arc mediterrani tenen el seu origen en l’infrafinançament, el Govern de l’Estat, aprofitant la seva posició creditora hegemònica, ha concebut un procés de substitució de finançament per endeutament, que es tradueix en una clara maniobra de recentralització política. Un mecanisme pervers, aprofitant l’efecte de la crisi sobre els recursos de les comunitats autònomes, que suposa la involució del model autonòmic i que ens resta capacitat d’autogovern.

La flexibilització dels objectius de dèficit aprovada el passat mes d’abril dóna a les comunitats autònomes una mica d’aire per intentar quadrar els comptes i els plans economicofinancers que hem hagut de presentar, però en absolut no resol el problema de fons, que és el finançament insuficient que rebem.

13 Responses to ““Les Illes Balears han estat històricament un territori oblidat en el finançament per part de l’Estat””

 1. 釉汁

  完美的尺寸結合柔軟的錐形刷頭,能搭配粉狀腮紅使用,採用抗菌科技。

 2. Ellanse洢蓮絲(依戀詩) 少女針療程

  Sculptra 含有由含有源於植物果酸的 PLLA 聚左乳酸(poly-L-lactic acid),它能促進天然膠原蛋白大量增生,令容顏重現年輕,一個療程的效果能持續逾2年。Sculptra 乃全球唯一獲美國食物及藥物管理局(美國FDA)認可的PLLA聚左乳酸美容品牌。Sculptra 塑然雅會被人體自然分解吸收,同時促進天然膠原蛋白再生1。療程效果可以漸進地給你更富清新朝氣的容頻,效果自然,更不會影響面部表情。SCULPTRA 塑然雅 Sculptra 由含有源於植物果酸的PLLA聚左乳酸(poly-L-lactic acid),它可以被新陳代謝成二氧化碳及水,最終自體內排出。PLLA聚左乳酸早已被廣泛應用於醫療用品超過30年,自2009年起 Sculptra 及全球唯一獲美國FDA認可的PLLA聚左乳酸美容醫學品牌。Sculptra ® 塑然雅能促進天然膠原蛋白大量增生1,改善皺紋,令容顏重現年輕。全球唯一獲美國FDA認可PLLA聚左乳酸。臨床研究證實於3個月間,肌膚的膠原蛋白密度 顯著增加67%2。療程效果能持續愈2年3。主要成份PLLA聚左乳酸源於植物果酸,醫學界廣泛使用超過30年。

 3. DR CYJ 髮胜肽健髮療程

  ~100 預防高危致癌的 HPV 16、18 型號 (可減低 70 患子宮頸癌的風險) ~100 減低引致生殖器官濕疣 (俗稱「椰菜花」) 的 HPV 6、11 型的感染 (可減低超過 90 患生殖器官濕疣的風險) HPV4合1子宮頸癌疫苗 Gardasil HPV病毒會感染人類的皮膚及黏膜,一般會透過性接觸及親密的皮膚接觸而受到感染,是一種男性與女性都可能感染的常見病毒。可感染身體各個部位的HPV超過100種,當中有部份的HPV類型可影響生殖器部位,導致生殖器疣(genital warts) 、子宮頸細胞異常(abnormal cervical cells) ,甚至子宮頸癌 (cervical cancer)。 4合1 HPV 子宮頸癌疫苗,覆蓋4種高危HPV病毒:6、 11、16及18型(約70的子宮頸癌由HPV16和HPV18病毒引致),有助預防子宮頸癌、外陰癌、陰道癌及生殖器官濕疣

 4. 專屬

  國字臉、大餅臉、臉部削骨手術、顴骨削骨手術、下顎骨角削骨手術、下巴整形術、截骨手術、下巴歪斜、後縮、過短、太長的討論

 5. 柔滑

  冰涼爽膚的精華液能快速滲透,一掃多餘皮脂、頑強角質、黑頭粉刺,並潔淨毛孔,透亮自信光彩!

 6. 美膚杏仁酸

  最快速的日間上妝步驟。省下三倍的時間: 色彩校正、保濕與防曬一次完成。

 7. 醫學美容 淨亮cosmetic.wiki

  兩種治療同時間進行 – 熒‧光學美纖Red Beauty & Slimming Ltd. 兩種治療同時間進行 – 熒‧光學美纖Red Beauty & Slimming Ltd.

 8. componentes en madrid de jvc boombox

  Si tiene cualquier tipo de problema con su electrodoméstico, tan solo llámenos, nuestros operadores y nuestros técnicos se encargarán de todo para que usted no pierda su valioso tiempo en preocupaciones, porque nosotros nos preocupamos por usted, porque nosotros le arreglamos su electrodoméstico de inmediato, porque nosotros no cobramos desplazamiento, porque nosotros pensamos en cada cliente que solicita nuestro servicio tecnico de frigorificos.

 9. reparacion energetica de los electro domesticos de cocina

  Importante empresa del sector agropecuario, requiere incorporar a su equipo de trabajo un Asesor Comercial Técnico, quien se encargará de la zona de Tabacundo a Riobamba, debe contar con experiencia mínima de 2 años en ventas dentro del giro del negocio así como tener cartera de clientes, estudios superiores en Agronomía, Agropecuaria, Veterinaria carreras comerciales, contar con movilización propia.

 10. consumo electrodomesticos clase baja

  Les damos las gracias por visitar esta pagina y estaremos encantados en ofrecerle nuestro servicio de reparación de electrodomésticos. Miles de clientes de toda la Comunidad de Madrid han confiado en nuestro servicio técnico durante todos estos años y, sin duda alguna, los resultados han sido inmejorables. He podido leer en uno de tus artículos que el servicio técnico no es muy bueno.

 11. tallado de piezas mecanizadas

  Deseo recibir publicidad sobre productos y servicios de otras empresas del grupo terceros. Todas las piezas metálicas, excepto las fundidas, en algún momento de su fabricación han estado sometidas a una operación al menos de conformado de metales, y con frecuencia se necesitan varias operaciones diferentes.

 12. mecanizado inox hardware

  Todo ello, de la mano de un personal exigente y cuidadoso, que ha velado siempre por garantizar la calidad del servicio y devolver la confianza depositada en este equipo profesional de los mecanizados de precisión. Los cilindros de fluido, que forman parte de una bomba de lodos, son otro ejemplo de un componente que requiere mecanizado de precisión.


Sobre l'autor

Joan Carrió Vidal, director general de Pressupostos del Govern Balear