“No ens hem d’obsessionar amb revertir el turisme de sol i platja sinó amb evitar que siga depredador de territori”


01/12/2017 | Ramon Marrades, subdirector del Consorci Marina València

– Quin és el concepte de sostenibilitat en turisme que cal potenciar al País Valencià?

A banda de la indispensable sostenibilitat mediambiental, cal garantir la sostenibilitat socioeconòmica dels territoris. És a dir, evitar que el turisme funcione com una indústria extractiva; emportant-se valor del territori sense deixar-ne massa. La sostenibilitat del turisme ha d’implicar no posar en perill la qualitat de la vida diària dels ciutadans: això està relacionat amb l’accés a l’habitatge, els usos i la qualitat dels espais públics, el comerç i en general tot el que passa a la cota zero de les ciutats, a peu de carrer.

– Hi ha consens entre operadors turístics, entitats i ciutadania per impulsar un turisme sostenible?

Hi ha un consens a nivell de discurs. Segons un estudi recent de la Fundació Turisme València (que va realitzar més de 2.000 enquestes entre març i abril d’este any) la població de la ciutat encara valora el turisme i l’identifica com un sector econòmic clau. El 97% dels enquestats afirmen que el turisme és important per a la ciutat de València; el 82% que afavoreix la imatge de la ciutat; el 85% que augmentar el nombre de turistes farà millorar l’economia i l’ocupació local; el 65% que el turisme ajuda a preservar la identitat cultural de la ciutat; i a un 73% no els importa que al seu edifici o barri lloguen habitatges a turistes.

No obstant, es tracta d’un consens inestable. Estem veient a València les primeres fissures i apareixen les primeres queixes sobre els impactes negatius del turisme. La política turística s’ha centrat fins ara en la promoció turística i dels agents socials, en ella han participat quasi només els operadors turístics.

Afortunadament, València està experimentant una transició de la gestió turística a la gestió d’una ciutat on hi han turistes. Amb polítiques transversals a escala urbana que han d’incorporar a la ciutadania en els processos de presa de decisions.

– Com s’hauria de revertir la inèrcia i tendència al turisme de sol i platja?

No ens hem d’obsessionar amb revertir el turisme de sol i platja sinó evitar que siga depredador de territori. El turisme de sol i platja és divers; no és el mateix la sostenibilitat del model Benidorm que el desastre social i mediambiental dels pobles amb quantitats exagerades de residències vacacionals unifamiliars.

– El Consorci de La Marina de València s’inspira en alguna altra destinació per evolucionar cap a un turisme sostenible?

El model de La Marina de València està inspirat en múltiples casos i referents però no és la translació directa d’un altre model concret. Està basat en entendre el turisme com una derivada de les coses interessants que passen al territori. El nostre model d’activació productiva i apropiació ciutadana es basa en crear un espai divertit, inclusiu, divers, productiu i innovador per als projectes empresarials i els ciutadans. Els turistes ja vindran.

Sobre l'autor

Ramon Marrades, subdirector del Consorci Marina València.