“Sóc partidari que es reconeguen els efectes de l’infrafinançament en el deute acumulat”


09/02/2017 | Francisco Pérez, representant de la Generalitat Valenciana en la comissió per a la reforma del model de finançament autonòmic

Francisco Pérez, economista representant de la Generalitat Valenciana en la comissió per a la reforma del model de finançament autonòmic, intervé a la Jornada internacional L’hora de les decisions, que se celebra el 2 de març de 2017 al Palau de Congressos de València.

Francisco Pérez

– Existeix alguna novetat de fons en la proposta del nou sistema de finançament autonòmic del govern central?

El govern central no ha fet cap proposta concreta fins ara. Només ha reconegut que l’actual sistema té problemes i ha decidit, per fi, que està disposat a abordar la seua reforma en 2017.

– Quines són les claus d’un tractament just per al País Valencià des del punt de vista del finançament?

Les claus són dues. La primera és la d’aconseguir acabar amb la discriminació que pateix a causa de rebre menys recursos que la mitjana per habitant i també menys per habitant ajustat. És a dir, fins i tot tenint en compte que les necessitats per habitant poden variar, en funció de l’estructura per edat de la població, o per uns altres factors que influeixen en el cost dels serveis.

La segona clau és que les conseqüències financeres d’haver patit eixa discriminació durant dècades (reflectides en bona mesura en el deute acumulat) siguen reconegudes i compensades mitjançant una reestructuració del deute.

– Quina és la base fonamental?

La base fonamental per tal d’aconseguir eixos dos objectius és l’evidència objectiva que els nostres ingressos són menors a la mitjana i que el nostre deute és major, no per gastar més sinó gastant menys encara de la mitjana.

Acabar amb les diferències de recursos per habitant ajustat és condició necessària per a que tots els ciutadans espanyols (i en particular els valencians) tinguen igualtat d’oportunitats d’accés als serveis públics. Les substancials diferències actuals entre comunitats, en particular amb les forals, però també entre les comunitats de règim comú, impedeixen que es complisca eixa condició d’equitat.

– Per què creu que el govern central comença a reconèixer ara l’infrafinançament del País Valencià i no abans?

Hi ha diverses causes. En primer lloc, ens hem carregat de raó, de dades precises i d’arguments sòlids, que hem difós i reconeixen, per fi, la major part dels especialistes.

En segon lloc, fa uns anys aconseguírem elaborar una diagnosi consensuada per un grup d’experts, a partir d’iniciatives tant de les Corts Valencianes com de l’associació d’empresaris AVE, i posteriorment eixe diagnòstic ha estat assumit per totes les forces polítiques i per molts agents i institucions socials.

Ara les diferències de punts de vista en aquest tema entre els valencians, si existeixen, són de matís. Hem superat l’etapa en què es parlava del problema destacant allò més superflu i ignorant allò fonamental, que no és una altra cosa sinó que patim un greu infrafinançament amb les seues conseqüències.

Sobre eixa base de l’ampli consens tècnic, polític i social ha estat possible enviar a la resta d’Espanya (i en particular a Madrid) missatges cada vegada més clars i en la mateixa direcció. A més, és evident que l’esforç i la fermesa del govern valencià en aquest sentit (i en particular del president) s’han intensificat en aquesta legislatura, que s’ha pogut recolzar en les bases que representen els dos passos donats prèviament, als quals acabe de referir-me.

– És partidari d’un reconeixement de deute històric?

Sóc partidari que es reconeguen els efectes de l’infrafinançament en el deute acumulat. Quant a les implicacions que ha de tenir eixe reconeixement, crec que l’actual situació d’algunes comunitats (entre elles la valenciana) posa en qüestió la seua viabilitat financera i el retorn a un escenari d’accés normal als mercats en molts anys.

Quan això succeeix, per evitar que perdure es parla de reestructurar el deute, i en eixe moment els economistes adverteixen, amb raó, que en les decisions existeix un problema de risc moral, perquè pot induir conductes irresponsables amb els gestors públics. El que significa eixa expressió és que, en perdonar el deute, alguns pensen que gastar més del que s’ingressa pot eixir debades, i, per tant, que en el futur valdrà de nou la pena d’endeutar-se, perquè després algú et rescatarà per evitar maldecaps majors.

Tanmateix, per valorar eixe risc moral és important distingir que no és el mateix estar endeutat per gastar més que els altres, que endeutar-se malgrat gastar menys que els altres. Això és el que ha passat a la Comunitat Valenciana, ja que ha patit una discriminació en els ingressos.
En aquest sentit, avaluar el deute derivat de l’infrafinançament és necessari perquè és una forma d’acotar la part del deute que estaria més justificat reestructurar o condonar quan es parle de com recuperar la viabilitat financera d’aquesta i d’altres comunitats.

17 Responses to ““Sóc partidari que es reconeguen els efectes de l’infrafinançament en el deute acumulat””

 1. Ethelene Vankammen

  I feel like I’m constantly looking for interesting things to read about a variety of subjects, but I manage to include your blog among my reads every day because you have compelling entries that I look forward to. Here’s hoping there’s a lot more amazing material coming!

 2. Amanda Karma

  Hi and thanks for the blog post. I had been researching this specific topic on-line for some hours. Thanks 🙂

 3. Brian Formaggioni

  Day or night time, online procuring in Pakkistan neѵeгstops.

 4. 淡妝

  倩碧全效眼霜,可解決眼部四周肌膚困擾,並持續強化眼部膠原蛋白,維持彈性及光滑明亮。配方通過眼科醫生測試

 5. FineScan療程

  Ellanse洢蓮絲(依戀詩)是一款荷蘭與英國共同研發的的新型真皮填充劑,是由30的25-50微米(µm)的聚己內酯(polycaprolactone, PCL)完美微型正圓晶球,以及70的PBS-生物降解材料(carboxymethylcellulose, CMC)製成的凝膠體,這些成分都是通過FDA(美國食品藥品監督管理局)和歐洲CE認證的安全成分,在人體內水分和二氧化碳作用下可以完全被分解吸收和排出的安全物質,對人體不會產生過敏反應,因此治療前不需經過敏檢測,在使用上幾乎不產生副作用。

 6. Inocencia Eisermann

  divorce is of course one of the worst thing that you could experience but you could get over it::

 7. 貨品資料

  搜尋引擎行銷

 8. Jonell Villari

  I got what you mean , appreciate it for posting .Woh I am glad to find this website through google.

 9. Terisa Boele

  You completed some nice points there. I did a search on the issue and found a good number of persons will go along with with your blog.

 10. Irvin Kalthoff

  Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I will be sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I will definitely comeback.

 11. 美學

  帶有遮瑕效果,打造更美麗的膚色,方便而簡單使用的調色乳。

 12. Woodrow Gariepy

  Thanks for helping out, excellent information.

 13. Young Mcquesten

  I’d must seek advice from you here. Which isn’t some thing It’s my job to do! I spend time reading an article that will make people think. Also, thank you allowing me to comment!

 14. 醫學美容 ORION擊退紅血管

  它讓神經原在常規的緊張鍛煉中進行共振燃燒,由此帶來健身運動所無法達到的效果。Ion Magnum複雜的振動波是基于於二十多年對神經原燃燒信號的研究手工製作的。 設備製造者的臨床研究結果顯示,30分鐘的治療相當於在健身房10個小時的運動,可以燃燒高達5000卡路里的熱量。其他臨床研究顯示肌肉生成的速度以及脂肪(表面脂肪以及深部脂肪)减少的速度相應都比運動的效果更好。對於Ion Magnum沒有進行理療的部位,甚至會有抗衰老防氧化的效果。 有受試者治療一次之後同一個部位减掉了3-4英寸(不像其他减肥治療中宣稱的那樣,一次治療减掉了5英寸,但那是全身20多個部位加起來减掉的尺寸)。同時,它還可以减掉脖子和下巴的脂肪,讓你的雙下巴消失 . 每次治療需要25分鐘。治療前後的效果非常明顯,而且會持續1-2天。要想達到更好的效果,最好接受1-2個小時的治療。

 15. 潔膚

  深入滲透的舒適滋潤能改善乾性肌膚,無油配方。

 16. 彩豐行

  去除老廢角質,打造更乾淨的肌膚,並清潔堵塞的毛孔。

 17. 醫學美容 美男cosmetic.wiki

  PERFECT ONE 【臉部保養系列】多效潔顏卸妝露的商品介紹 PERFECT ONE ,臉部保養系列,多效潔顏卸妝露


Sobre l'autor

Francisco Pérez, catedràtic d’Anàlisi Econòmica de la Universitat de València, director de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques i representant de la Generalitat Valenciana en la comissió d’experts per a la reforma del model de finançament autonòmic.