“La sostenibilitat ambiental, econòmica, social i cultural és obligada per conservar els recursos turístics”


23/11/2017 | Belen Salvador, cofundadora d'Itinerantur (Castelló)

– Quin és el concepte de sostenibilitat en turisme per a una província com Castelló?

Des d’Itinerantur no entenem altre tipus d’activitat turística que no siga sostenible, ja siga a Castelló o a l’altra part del món. La sostenibilitat (ambiental, econòmica, social i cultural) l’hem de prendre com a eina obligada perquè necessitem conservar els recursos turístics que, precisament, ens permeten desenvolupar l’activitat. En breus paraules: estaríem bojos si matàrem la gallina dels ous d’or. Però, malauradament, és el que ja hem estat fent com a societat al nostre litoral castellonenc. Per això, des del començament, des de la nostra xicoteta gran iniciativa promulguem el Turisme Responsable, el duem a la pràctica i en fem divulgació.

– Quins són els objectius de la vostra proposta de turisme responsable?

Els objectius del turisme responsable (concepte desenvolupat per l’investigador Harold Goodwin a principis del present segle XXI) ens marquen perfectament les estratègies a seguir:

  • Minimitzar els impactes negatius sobre el medi ambient, la societat i la cultura.
  • Generar majors beneficis econòmics per a la població local i, millorant les condicions laborals i l’accés a la indústria, millorar el benestar de les comunitats receptores.
  • Involucrar la població local en la presa de decisions sobre la seua vida i els seus estils de vida.
  • Contribuir positivament a la conservació del llegat natural i cultural i al manteniment de la diversitat mundial.
  • Proveir experiències més agradables als turistes a través de connexions més profundes amb la població local, i un major enteniment de la cultura local i dels seus problemes ambientals.
  • Permetre l’accés de persones amb discapacitats físiques.
  • Ser culturalment sensible, tot promovent el respecte entre turistes i poblacions locals.

Això es pot resumir en la frase: creem millors llocs per a viure i, per tant, per a visitar.

– Vista l’evolució del turisme a ciutats com ara València, considera que  hi hauria d’haver algun tipus de control?

Evidentment, als espais on majoritàriament es practica el turisme alternatiu no podem cometre les mateixes errades que ja hem comès al litoral en tot allò que es referiex a la urbanització, massificació, pèrdua d’identitat cultural, banalització dels espais naturals i culturals, destrucció mediambiental… Més enllà de controlar el nombre de turistes que participen a l’activitat turística, caldria potser seleccionar-los millor o, millor dit, segmentar els nostres productes turístics per a què atraguen per ells mateixos. Turistes amb més poder adquisitiu, més respecte i apetència per allò local, sostenible i de qualitat. Hem d’aconseguir diferenciar-nos per a atraure a un turista diferent.

– Quina és la seua aportació des de l’àmbit del turisme sostenible?

En Itinerantur fem descobrir la cultura i la natura d’una manera diferent a través del senderisme interpretatiu. Som traductors de paisatges i, a partir d’este concepte nou, som innovadors i diferenciats dins del turisme castellonenc. Amb nosaltres, els turistes aconsegueixen el següent:
• Viuen una autèntica experiència caminant per senders únics de Nord a Sud de les comarques castellonenques. Hi ha autèntiques meravelles molt a prop de casa que cal no perdre’s.
• Interpreten captivadors paisatges en els quals Natura, Cultura i Gastronomia van sempre de la mà.
• Assaboreixen els nostres espectaculars esmorzars autòctons, escolten els sons d’una naturalesa única al món, toquen el nostre llegat mil·lenari amb les seues pròpies mans i comprenen la seua enorme importància.
• Practiquen molt més que senderisme: s’emporten a casa un record inesborrable que fa que vulguen conservar el que han conegut per a sempre i per a tothom.
• Connecten amb el lloc que visiten tot fomentant el Turisme Responsable, perquè respectant la cultura i el Medi Ambient local podrem construir un món més just.
• Treballem a la mida dels seus interessos, adaptant els continguts i les formes al grup d’excursionistes que ens acompanya.

Per tot això, hem rebut el premi a la millor empresa de Turisme de la Comunitat Valenciana de l’any 2015, en la categoria Turisme Responsable; el premi ‘Jorge Londoño’ a la millor iniciativa de turisme ecològic de mans de la Fundació EDC Natura, i hem estat distingits pel programa de ràdio SER ‘Viajeros Comunitat Valenciana’ com a millor iniciativa senderista en espais naturals. A més, hem signat el Codi Ètic Mundial per a un Turisme Sostenible, d’entre les poques empreses valencianes que ho van fer.


Sobre l'autor

Belen Salvador, cofundadora d'Itinerantur, empresa de rutes de senderisme interpretatiu.