“La tecnologia 3D permetrà que es facin a mida les pròpies sabates”


25/10/2017 | Iván Merino, professor de projectes de calçat de l’Escola Superior de Disseny Esdi

– Quina és l’evolució a Catalunya del calçat com a producte de consum?

Estan sorgint empreses i marques noves que aposten per les noves tendències, com el calçat artesanal o l’estil Mediterrani. Maians n’és un clar exemple. S’ha obert una escletxa al sector on petites empreses aposten per un producte més responsable, honest, divertit i original.

– El calçat és un producte amb el que s’innova sovint?

Hi ha moltes tipologies de calçat i no en totes s’innova per igual. Al calçat esportiu és on ens trobem amb més innovació, en nous materials que ens aporten més funcionalitat i prestacions. Malgrat tot, les passes són lentes i normalment la tecnologia s’aplica tenint molt en compte l’estètica del producte. Algunes marques i empreses decideixen arriscar-se i apostar per nous conceptes de calçat. Altres, en canvi, dissenyen i produeixen sabates com es feia fa 20 anys, incorporant avenços mínims.

 – Veurem sabates produïdes en 3D per al consum públic?

El 3D com a tecnologia aplicada a producte ja és un fet. Actualment ja s’estan dissenyant i modelant conceptes de calçat mono material, impresos per disposició en materials semirígids. Encara que aquesta tecnologia es troba a una fase de prototipat, no dubto que en pocs anys les impressores seran molt més eficients i ràpides, i podrem parlar de producció en massa.

La unió del 3D amb altres processos igual d’innovadors –com ara el patronatge digital o l’aparat robotitzat–, així com el desenvolupament de materials intel·ligents: antibacterians, més transpirables, anatòmics… és el que es denomina ‘smart shoes’. Imagino un producte fet a mida per a l’usuari, començant amb l’escanejat del peu, seleccionant uns paràmetres via web i rebent el parell de sabates a mida ecològics, sans i responsables amb el medi ambient.

 – Com a escola i centre d’investigació, amb quins altres instituts i centres de recerca manteniu contacte?

 Com a centre universitari estem en contacte amb marques com ara Camper, Tempe, Eleven, Oyo i Basenji. Intentem integrar en els projectes a empreses de proveïdors com McClols o l’Institut de Biomecànica de València i convidem a professionals especialitzats en ergonomia, patronatge, etc.

També disposem de departaments d’investigació que participen activament en els projectes, integrant noves tecnologies com impressió 3D, tall a làser, nous materials i processos de disseny de producte.

– Es produeix una transferència de coneixement amb la universitat? Es centra en projectes concrets?

A Esdi portem 10 anys compartint una oferta docent relacionada amb el món del calçat. Els projectes dels alumnes de 4º curs es materialitzen en un parell de sabates funcionals que calcen els propis estudiants el dia de l’entrega. Posteriorment, es presenten a una exposició junt amb tota la documentació del projecte. Alguns projectes es presenten a concursos o són l’avantsala de projectes de final de Grau.

One Response to ““La tecnologia 3D permetrà que es facin a mida les pròpies sabates””

  1. EllDilt

    Amoxicillin Allergies To cialis no prescription Canada.Rx.Connection


Sobre l'autor

Iván Merino, professor de projectes de calçat de l’Escola Superior de Disseny Esdi.