Una fita en les relacions institucionals entre Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears


08/03/2017 | Institut Ignasi Villalonga d’Economia i Empresa

Josep Rull

Josep Rull

La Jornada internacional L’hora de les decisions celebrada el 2 de març de 2017 al Palau de congressos de València va ser una diada històrica. Va reunir més de 400 persones i hi van intervenir 50 ponents en un sol dia i per primera vegada a la història de les relacions institucionals entre Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears.

L’excepcionalitat de l’acte inclou els consellers de dos departaments de govern, dos vicepresidents, un president de Parlament, els directors generals de les àrees d’agricultura i indústria, els presidents de les agències territorials de turisme, els secretaris generals de les centrals sindicals, quatre rectors de les universitats de l’Euroregió de l’Arc Mediterrani i presidents i membres de les juntes directives de les principals patronals catalana, valenciana i balears.

La cobertura informativa suposa la presència de 32 mitjans de comunicació, que inclouen les principals cadenes de televisió, premsa escrita, ràdio i portals digitals, que van cobrir la totalitat de la jornada.

L’experiència que van exposar els delegats internacionals (d’Escòcia, Quebec, Flandes, Suïssa i Alemanya) va generar exemples per al finançament d’infraestructures, com ara la que es planteja al port d’Anvers –que pot servir de guia per al finançament del Corredor Mediterrani–, o l’anàlisi de la relació fiscal positiva que mantenen Escòcia o el  Quebec amb els seus Estats respectius.

La sessió ha contribuït  al  treball que l’Institut Ignasi Villalonga d’Economia i Empresa desenvolupa els darrers mesos en les àrees de turisme, agroalimentació i indústria als territoris de l’Euroregió de l’Arc Mediterrani. En aquests sectors la col·laboració públic-privada és més evident. Els projectes per consolidar projectes col·lectius en els tres sectors continuaran durant tot el 2017.


Sobre l'autor

Institut Ignasi Villalonga d’Economia i Empresa.