“València com a ciutat intel·ligent serà horitzontal i treballarà amb dades obertes”


16/11/2016 | Rafael Monterde, director d’innDEA València

– En quin punt de l’evolució cap al model de smart city es troba València?

 Fa 4 anys vam iniciar el projecte per de ciutat intel·ligent: horitzontal, amb vocació de treballar amb dades obertes. D’acord amb la tecnologia FI-WARE, estem desenvolupant la plataforma València Ciutat Intel·ligent (VLCI) amb Telefònica. Ara mateix, però, el discurs està evolucionant: va més enllà del conjunt de serveis i la millora de gestió, ara busquem crear comunitats intel·ligents i fomentar un canvi de model de ciutat.

– Quines polítiques s’estan impulsant?

Primer de tot, s’inverteix en tecnologia. Som a l’equador de la VLCI, un projecte de 4 anys amb un volum important de fons. Estem invertint per millorar la mobilitat, l’ús intel·ligent d’espais, la mobilitat reduïda, la gestió de l’aigua, la connectivitat de zones aïllades i rurals, etc.

A banda, volem desenvolupar les start-up: hem programat ‘hackathones’ i s’ha arribat a acords amb universitats públiques. Hem recuperat l’espai de Las Naves, que és ara un espai per a start-ups i on ens centrem en trobar solucions de ciutat. També hem impulsat la compra d’innovació, de projectes que suposen una oportunitat, tot fomentant la i+D.

Estem desenvolupant també polítiques menys tecnològiques sobre participació ciutadana, programes d’integració de gent gran, accions a escoles, un pla pilot sobre dona i tecnologia… Aquestes estan encara en proves.

– Com percep la ciutadania el fet de viure en una smart city?

El repte és que les persones prenguin consciència que hi ha polítiques de ciutat intel·ligent. En última instància ens interessa que les persones visquin millor.

És interessant que la ciutadania en prengui consciència: el coneixement és un valor afegit per millorar la seva vida i pel desenvolupament econòmic de València. A l’Estat espanyol les persones no són conscients que viuen en una smart city, no saben ben bé què és. S’ha de fer un esforç de comunicació.

– En quines ciutats de la resta de l’Estat espanyol o d’Europa s’inspira València en aquest àmbit?

Inicialment el nostre va ser un desenvolupament de dalt a baix en la incorporació de tecnologia, però sense cap model de ciutat. Ara sí que tenim ciutats que ens inspiren, com Copenhaguen i altres nòrdiques, que són un model tant en tecnologia com en model de ciutat, per exemple en mobilitat. Hem de canviar i volem canviar, però queda molt camí.

Traient una mica de pit, diria que estem força bé en inversió econòmica i amb un model horitzontal, no vertical. Hem plantejat que necessitem una plataforma integradora i és possible que estiguem inspirant altres ciutats.


Sobre l'autor

Rafael Monterde, director d’innDEA València.